Ciasto z czereśniami


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału


Leciutkie, puszyste, pyszne i gotowe w parę minut ciasto z czereśniami – zapraszamy!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 35 min 45 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 35 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Ciasto z czereśniami:

  • jajka - 6 sztuk

  • cukier - 1 szklanka

  • mąka pszenna - 1 1/2 szklanki

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • czereśnie - 300 g

Lukier:

  • cukier puder - 10 łyżek

  • gorąca woda - 2 łyżki

  • sok z cytryny - 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto z czereśniami:

Jajka i cukier ubijamy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Ubijamy jeszcze ok 3 minuty.

Całość wylewamy na przygotowaną wcześniej tortownicę (możemy wyścielić ją papierem do pieczenia bądź wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą).

Czereśnie myjemy, usuwamy pestki i rozkładamy równomiernie na cieście.

Ciasto z czereśniami pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Przed wyjęciem ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

Lukier:

Wyciśnięty sok z cytryny mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i wodą.

Ciasto z czereśniami polewamy lukrem, możemy także udekorować owocami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.