
(czas przygotowania około 20 minut)
Letnie orzeźwienie w malinowej odsłonie Malinowe serniczki na zimno – polecamy ten pyszny deser! Uwaga! Serniczki można przygotować zgodnie z tym przepisem także w tortownicy.
Składniki:
spód:
- 100g ciasteczek zbożowych
- 40g masła
masa:
- 800g twarogu z wiaderka
- 1 malinowa galaretka
- 300 ml śmietanki kremówki (36%)
- 2 kopiate łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 szklanki malin
Przygotowanie:
spód:
Ciastka rozdrabniamy ręcznie bądź za pomocą blendera. Masło roztapiamy, łączymy z ciastkami i wykładamy spód słoiczków/miseczek/tortownicy.
masa:
Galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i dodajemy do galaretki. Śmietanę kremówkę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder, twaróg z wiaderka i galaretkę. Gdy składniki się połączą dodajemy umyte maliny i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
Malinowe serniczki podajemy schłodzone (najlepiej całą noc)
Smacznego!
Idealne na lato
Pysznie wygląda
Zjadłabym z wielką przyjemnością
Na takie serniczki to ja zawsze mam ochotę