Orientalny łosoś

(czas przygotowania około 35 minut, porcja dla dwóch osób)

Prosto, klasycznie i pysznie! Dzisiaj na obiad orientalny łosoś – zapraszamy! Jeśli lubisz ryby polecamy także smakowity tatar z łososia :)

Składniki:

  1. 2 kawałki filetu z łososia
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 3 łyżek sosu sojowego
  4. łyżeczka miodu
  5. łyżeczka soku z cytryny
  6. pół łyżeczki startego imbiru
  7. 1 łyżeczka oleju sezamowego
  8. odrobina posiekanego chili (opcjonalnie)
  9. sól, pieprz według uznania
  10. sezam do dekoracji
  11. ryż jako dodatek

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. Dodajemy sos sojowy, miód, sok z cytryny, imbir, olej sezamowy i przyprawy (według uznania). Wszystko mieszamy. W powstałej marynacie umieszczamy łososia i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy resztą marynaty i pieczemy pod przykryciem 25 – 30 minut w 190 stopniach. Na patelni prażymy lekko sezam i posypujemy nim gotowego łososia. Podajemy z ryżem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

jeden komentarz “Orientalny łosoś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 46 = 49

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital