Orientalny łosoś


x

Łatwy

Drogi

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Prosto, klasycznie i pysznie! Dzisiaj na obiad orientalny łosoś – zapraszamy!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 30 min 40 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • filet z łososia dobrej jakości - 2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • sos sojowy - 3 łyżki

  • miód - 1 łyżeczka

  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

  • tarty imbir - 1/2 łyżeczki

  • olej sezamowy - 1 łyżeczka

  • sól

  • sezam (do dekoracji)

  • ryż (jako dodatek)

PRZYGOTOWANIE

Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. Dodajemy sos sojowy, miód, sok z cytryny, imbir, olej sezamowy i przyprawy (według uznania).

Wszystko mieszamy. W powstałej marynacie umieszczamy łososia i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy resztą marynaty i pieczemy pod przykryciem 25 – 30 minut w 190 stopniach.

Na patelni prażymy lekko sezam i posypujemy nim gotowego łososia.

Orientalny łosoś najlepiej smakuje serwowany z ryżem.

Uwagi

Zanim doprawiamy marynatę solą to próbujemy sos sojowy bo on może być już mocno słony!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.