Tort z masą budyniową i truskawkami

(czas przygotowania 1,5h)

Zapraszamy na pyszny i lekki tort z masą budyniową i truskawkami! Zrobić go nie trudno, a dzieci z pewnością będą zadowolone z galaretki :)

Składniki:

biszkopt:

  1. 6 jajek
  2. 30 dag cukru
  3. 15 dag mąki ziemniaczanej
  4. 15 dag mąki pszennej
  5. 1 łyżka proszku do pieczenia
  6. 6 łyżek gorącej wody

masa budyniowa:

  1. 2 opakowania budyniu waniliowego
  2. litr mleka 3.2 %
  3. 2 kostki masła (powyżej 82% tłuszczu, unikamy wszelkich miksów)
  4. 2 szklanki cukru pudru

dodatkowo:

  1. 0,5 kg truskawek
  2. 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Przygotowanie:

Biszkopt:

Do białek wlać gorącą wodę, ubić na sztywną pianę. Na przemian dodawać żółtko z cukrem do ubitej piany. Następnie powoli dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wylać masę na blaszkę i piec 30-40 min w temperaturze 160 stopni.

Masa budyniowa:

Budynie gotujemy na mleku zgodnie z przepisem na odwrocie opakowania. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Masło wyciągamy z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Gdy tak się stanie, ucieramy je z cukrem pudrem na gładką masę i stopniowo dodajemy zimny budyń cały czas ucierając, aż do osiągnięcia jednolitej masy budyniowej.

Tort z masą budyniową i truskawkami:

Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół. Masę budyniową dzielimy na dwie części, pierwszą rozsmarowujemy na pierwszej części biszkopta i układamy na niej pokrojone w plasterki truskawki. Następnie przykrywamy drugą częścią biszkopta, rozsmarowujemy pozostałą część masy budyniowej i układamy całe truskawki. Galaretkę rozpuszczamy, odstawiamy do stężenia i czekamy, aż osiągnie konsystencję „kisielu”. Następnie wylewamy ją na tort. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

jeden komentarz “Tort z masą budyniową i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 72 = 80

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital