
(czas przygotowania 1,5h)
Zapraszamy na pyszny i lekki tort z masą budyniową i truskawkami! Zrobić go nie trudno, a dzieci z pewnością będą zadowolone z galaretki
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 30 dag cukru
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 15 dag mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 6 łyżek gorącej wody
masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- litr mleka 3.2 %
- 2 kostki masła (powyżej 82% tłuszczu, unikamy wszelkich miksów)
- 2 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
- 0,5 kg truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Biszkopt:
Do białek wlać gorącą wodę, ubić na sztywną pianę. Na przemian dodawać żółtko z cukrem do ubitej piany. Następnie powoli dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wylać masę na blaszkę i piec 30-40 min w temperaturze 160 stopni.
Masa budyniowa:
Budynie gotujemy na mleku zgodnie z przepisem na odwrocie opakowania. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Masło wyciągamy z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Gdy tak się stanie, ucieramy je z cukrem pudrem na gładką masę i stopniowo dodajemy zimny budyń cały czas ucierając, aż do osiągnięcia jednolitej masy budyniowej.
Tort z masą budyniową i truskawkami:
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół. Masę budyniową dzielimy na dwie części, pierwszą rozsmarowujemy na pierwszej części biszkopta i układamy na niej pokrojone w plasterki truskawki. Następnie przykrywamy drugą częścią biszkopta, rozsmarowujemy pozostałą część masy budyniowej i układamy całe truskawki. Galaretkę rozpuszczamy, odstawiamy do stężenia i czekamy, aż osiągnie konsystencję „kisielu”. Następnie wylewamy ją na tort. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego!
Robię bardzo podobny
Nieco inne proporcje i czasami inne owoce ( w zależności od sezonu )
Pysznie