Kotlety z soczewicy

(czas przygotowania około 40 minut)

Dzisiaj coś dla roślinożerców jak i dla wszystkich dbających o zdrowie i witaminki w diecie :) Zapraszamy na kotlety z soczewicy!

Składniki:

  1. 1 ziemniak
  2. 1 cebula
  3. 100g soczewicy
  4. pół szklanki kaszy jęczmiennej lub jaglanej (około 50g)
  5. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 1 łyżka mąki (może być razowa)
  8. 1 łyżka bułki tartej
  9. papryka ostra
  10. zioła prowansalskie
  11. sól
  12. pieprz
  13. pieprz ziołowy
  14. bułka tarta
  15. mąka
  16. oliwa z oliwek lub olej kokosowy

Przygotowanie:

Ziemniaka, soczewicę i kaszę gotujemy do miękkości, cebulę i czosnek obieramy. Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy mąkę, bułkę tartą i mieszamy. Następnie masę na kotlety doprawiamy przyprawami i koncentratem pomidorowym. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, jeśli uznamy że kotlety są zbyt miękkie dodajemy odrobinę mąki.

Uwaga! Jeśli nie mamy maszynki do mielenia to cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do pozostałych składników (ugotowanych) i blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Doprawiamy, dodajemy mąkę i bułkę tartą, mieszamy.

Uformowane kotlety z soczewicy smażymy na oliwie lub oleju kokosowym.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 6 = 30

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital