Jagodowy pudding chia

 

(czas przygotowania 5 minut + noc w lodówce)

Klasykę miksujemy z jagodą i zapraszamy na pyszny jagodowy pudding chia!

Można go zrobić zarówno z mleka krowiego, owczego jak i roślinnego.

Składniki:

  1. 100 ml mleka
  2. 5 łyżek nasion chia
  3. 3 łyżki cukru lub miodu
  4. olejek waniliowy lub inny nasz ulubiony
  5. pół szklanki jagód

Przygotowanie:

W misie miksera umieszczamy jagody, mleko, miód / cukier, nasiona chia i olejek i wszystko miksujemy. Następnie nasz jeszcze nie gotowy jagodowy pudding chia przekładamy do mniejszej miski, przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy całą noc w lodówce.

Jeśli rano pudding będzie zbyt gęsty możemy do rozcieńczyć odrobiną mleka.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

6 komentarzy “Jagodowy pudding chia

  1. Robię podobny, ale w wersji z mniejszą ilością składników. Może komuś się przyda. Nasionka chia zalewam mlekiem lub jogurtem naturalnym. Mieszam, aby były oblepione płynem. Dodaję całe borówki, mieszam i tyle. Na noc do lodówki i mam drugie śniadanie do pracy. Gdy za bardzo zgęstnieje – dolewam później trochę wody. Ja już nie daję cukru, nie potrzebuję. Jeśli komuś przeszkadzają całe nasionka może zblendować. Owoce można zmieniać: banan, truskawki w sezonie, gruszka, bardzo często daję jabłko w kostkę + cynamon (pycha!). Przepis jest uniwersalny 🙂 Ilościowo – robię na oko.

     
    • Super, z pewnością się przyda! A my z chęcią wypróbujemy jabłuszka z cynamonem 🙂 Zapraszamy do polubienia nas na facebooku i pozdrawiamy serdecznie 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − 10 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital