Ciasto marchewkowe


x

Normalny

Przystępny


Dzisiaj pachnąco, smacznie, jesiennie i marchewkowo! Zapraszamy na pyszne ciasto marchewkowe!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 1 h 1 h 20 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Ciasto marchewkowe:

  • mąka pszenna - 3/4 szklanki

  • starta marchewka - 3/4 szklanki

  • jabłko - 1/2 sztuki

  • jajka - 2 sztuki

  • olej - 150 ml

  • orzechy włoskie - 100 g

  • wiórki kokosowe - 50 g

  • cynamon - 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

  • kardamon mielony - 1 szczypta

  • sól - 1 szczypta

Krem śmietankowy:

  • serek śmietankowy typu Philadelphia - 300 g

  • masło - 120 g

  • cukier puder - 100 g

PRZYGOTOWANIE

Ciasto marchewkowe:

Jajka wyjmujemy z lodówki i czekamy kilka minut. Ubijamy je. Gdy będzie ich mniej więcej „dwa razy tyle co na początku” dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników.

Następnie powoli dodajemy olej. Miksujemy przez minutę.

Kolejno przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, kardamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i połączone „suche składniki” dodajemy masy. Mieszamy łyżką.

Marchewkę ścieramy na małych oczkach, jabłka obieramy, drobno kroimy, połowę orzechów siekamy i wraz z wiórkami kokosowymi wszystkie składniki dodajemy do masy.

Ciasto marchewkowe delikatnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem tortownicy.

Ciasto marchewkowe pieczemy około godziny w 150 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy czy patyczek jest suchy.

Krem śmietankowy:

Cukier puder przesiewamy do misy miksera, dodajemy masło (w temperaturze pokojowej) i serki śmietankowe. Całość miksujemy na gładką masę.

Przestudzone ciasto marchewkowe kroimy na pół i przekładamy kremem. Drugą połowę orzechów włoskich wykorzystujemy do dekoracji.

Uwagi

Przepis jest na formę o średnicy 24 cm.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.