Pieczone jabłka
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Dzisiaj pachnąco, zdrowo i smacznie! Zapraszamy na pieczone jabłka z pysznym wnętrzem 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 25 min | 40 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
jabłka - 4 sztuki
rodzynki - 1 garść
orzechy włoskie - 1 garść
migdały - 1 garść
masło - 2 łyżki
miód - 2 łyżki
cynamon - 1/4 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Jabłka myjemy, osuszamy, odkrawamy górną część i wydrążamy środek. Rodzynki sparzamy wrzątkiem i odsączamy.
Na dnie każdego jabłka umieszczamy pół łyżeczki masła.
Orzechy włoskie i migdały drobno siekamy, mieszamy z rodzynkami, dodajemy miód oraz doprawiamy cynamonem.
Naszą mieszankę umieszczamy we wnętrzu każdego jabłka.
Jabłka umieszczamy na blaszce posmarowanej tłuszczem lub w foremkach do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy jabłka 25 minut.
Około 10 minut przed końcem, nasze pieczone jabłka nakrywamy odkrojonymi wcześniej „czapeczkami”.
Pieczone jabłka można serwować samodzielnie lub z dodatkiem lodów.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!