Pieczone jabłka

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania około 40 minut)

Dzisiaj pachnąco, zdrowo i smacznie! Zapraszamy na pieczone jabłka z pysznym wnętrzem :)

Składniki:

  1. 4 większe jabłka
  2. garść rodzynek
  3. garść orzechów włoskich
  4. garść migdałów
  5. 2 łyżki masła
  6. 2 łyżki miodu (opcjonalnie może być trochę więcej lub mniej)
  7. cynamon

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, osuszamy, odkrawamy górną część i wydrążamy środek. Rodzynki sparzamy wrzątkiem i odsączamy. Na dnie każdego jabłka umieszczamy pół łyżeczki masła. Orzechy włoskie i migdały drobno siekamy, mieszamy z rodzynkami, dodajemy miód oraz doprawiamy cynamonem. Naszą mieszankę umieszczamy we wnętrzu każdego jabłka.

Owoce umieszczamy na blaszce posmarowanej tłuszczem lub w foremkach do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy jabłka 25 minut.

Około 10 minut przed końcem, nasze pieczone jabłka nakrywamy odkrojonymi wcześniej „czapeczkami”.

Deser można serwować samodzielnie lub z dodatkiem lodów.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

2 komentarzy “Pieczone jabłka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

72 ÷ 36 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital