Kurczak teriyaki

(czas przygotowania 1h 15 min, porcja dla 4 osób)

Dzisiaj wybieramy się do Japonii i zapraszamy na pyszne danie jakim jest kurczak teriyaki!

Sama nazwa teriyaki oznacza „błyszczeć”, „świecić” co jest nawiązaniem do wyglądu naszego sosu :)

Składniki:

  1. 8 udek kurczaka
  2. 1 łyżka mąki kukurydzianej
  3. 1 łyżka zimnej wody
  4. 50 ml soku z limonki/ cytryny lub octu ryżowego
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 3 łyżeczki startego imbiru
  7. pół szklanki cukru brązowego
  8. pół szklanki jasnego sosu sojowego
  9. 3 łyżki sezamu
  10. oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Udka kurczaka myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek lub olejem. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na małych oczkach tarki. Do głębszej patelni lub garnka wlewamy sok wyciśnięty z limonki/ cytryny bądź ocet ryżowy, sos sojowy, dodajemy cukier, wodę, mąkę kukurydzianą, imbir i czosnek. Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos zacznie bulgotać i zgęstnieje.

Udka kurczaka polewamy sosem teriyaki, dokładanie mieszamy i pieczemy 60 minut w 220 stopniach, co jakiś czas przewracając mięso i polewając sosem.

Sezam prażymy na suchej patelni, aż zrobi się lekko przyrumieniony.

Tuż przed podaniem posypujemy nim naszego kurczaka teriyaki

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

5 komentarzy “Kurczak teriyaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 8 = 80

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital