Bułeczki drożdżowe – ślimaczki z cynamonem

(czas przygotowania to ok. 1,5h, porcja na około 24 bułeczki drożdżowe)

Domowo i idealnie do szklanki kakao, gorącej czekolady lub kawy. Zapraszamy na bułeczki drożdżowe – ślimaczki z cynamonem!

Składniki:

bułeczki drożdżowe:

  1. 7g suszonych drożdży lub 30g świeżych
  2. 500g mąki pszennej
  3. pół szklanki ciepłego mleka
  4. 70g roztopionego masła
  5. 2 całe jajka
  6. jedno żółtko
  7. szczypta soli
  8. 1 opakowanie cukru waniliowego
  9. 2 łyżki cukru

nadzienie cynamonowe:

  1. 30g cynamonu w proszku
  2. 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  3. 70g masła
  4. pół szklanki drobnego cukru

Przygotowanie:

bułeczki drożdżowe:

Mąkę pszenną przesiewamy do miski lub garnka, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier. Wlewamy ciepłe mleko i powoli mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około kwadrans.

Następnie dodajemy roztopione masło, 2 jajka, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ugniatamy ciasto – powinno mieć delikatną i elastyczna konsystencję. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

nadzienie cynamonowe:

pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej skórkę (około jedną łyżeczkę), dodajemy cynamon, cukier. Całość dokładnie mieszamy.

Bułeczki drożdżowe – ślimaczki z cynamonem:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy na całej powierzchni masłem i posypujemy równomiernie nadzieniem cynamonowym. Ciasto zawijamy w „roladki” i kroimy na plasterki. Następnie nasze drożdżowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut lub ciut dłużej).

Ślimaczki z cynamonem pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

7 komentarzy “Bułeczki drożdżowe – ślimaczki z cynamonem

  1. Często piekę ciasta drożdżowe, ale jeszcze nigdy nie upiekłam ślimaczków, choć wielokrotnie je jadłam. Twoje ciasteczka są bardzo okazałe. Wyglądają bardzo apetycznie:)

Odpowiedz na „Angelika i Monika (Candy Pandas)Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

28 ÷ = 7

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital