Sandacz w sosie szałwiowym z cebulowymi pasztecikami


x

Normalny

Drogi


Pomysł na smaczny i ciekawy obiad! Dzisiaj u nas króluje sandacz w sosie szałwiowym z cebulowymi pasztecikami!

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 20 min 1 h 20 min
Przygotowanie 1 h
Pieczenie 20 min
Gotowe 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

Sandacz:

  • filety z sandacza - 2 sztuki

  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

  • masło

Sos szałwiowy:

  • masło - 3 łyżki

  • mąka pszenna - 1 1/2 łyżki

  • bulion (warzywny lub mięsny) - 1/2 szklanki

  • śmietana 18% - 2 łyżki

  • szałwia (listki) - 1 garść

  • sól

Paszteciki cebulowe:

  • ciasto francuskie - 200 g

  • cebula - 2 sztuki

  • mleko - 4 łyżki

  • starty ser żółty - 1 garść

  • kminek mielony - 1 szczypta

  • masło

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Paszteciki cebulowe:

Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na maśle. Gdy zmięknie zdjąć z palnika, dodać sól, pieprz, kminek, sok z cytryny, garść sera żółtego i wymieszać.

Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy cebulowy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi.

Paszteciki cebulowe smarujemy mlekiem, następnie kroimy w poprzek na kawałki około 2-3 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Paszteciki cebulowe pieczemy około 20 minut (aż się zarumienią) w 200 stopniach.

Sos szałwiowy:

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż do uzyskania złotego koloru.

Szałwię drobno siekamy i dodajemy do zasmażki. Mieszamy przez chwilę.

Dodajemy bulion i szybko roztrzepujemy trzepaczką, żeby nie porobiły się nam „kluski”.

Następnie odejmujemy chochelką trochę sosu szałwiowego i łączymy go ze śmietaną. Gdy będzie miał gładką konsystencję dodajemy z powrotem do reszty sosu.

Sos szałwiowy gotujemy jeszcze przez kilka minut i doprawiamy solą.

Sandacz w sosie szałwiowym z cebulowymi pasztecikami:

Sandacza myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy na około godzinę do lodówki aby się zamarynował.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy sandacza z obu stron tak, aby się przyrumienił.

Na środek talerza nalewamy trochę sosu szałwiowego. Na nim układamy sandacza i po bokach pokrojone paszteciki cebulowe. Możemy podawać także z kawałkiem cytryny do skropienia ryby.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.