Sajgonki czyli spring rollsy

(przepis na 10 sajgonek, czas przygotowania około 30 minut)

Dzisiaj klasyk kuchni wietnamskiej czyli sajgonki, znane również jako spring rollsy. Próbujcie z Waszymi ulubionymi sosami!

Składniki:

  1. 10 płatów papieru ryżowego
  2. dwa plastry piersi z indyka
  3. 5 liści kapusty pekińskiej
  4. 1 większa marchewka
  5. 1 czerwona papryka
  6. 50g makaronu ryżowego nitki
  7. sos sojowy
  8. sól
  9. pieprz
  10. 1 cm imbiru
  11. opcjonalnie kilka grzybków mun

Przygotowanie:

Pierś z indyka drobniutko siekamy i smażymy z dodatkiem soli, pieprzu i sosu sojowego. Marchewkę i paprykę kroimy w cieniutki słupki, jak najmniejsze damy radę, wrzucamy na rozgrzany olej i po około 30 sekundach – minucie ściągamy. Z kapusty pekińskiej odkrawamy białą część, resztę drobno siekamy. Opcjonalne grzybki mun drobno kroimy. Makaron ryżowy nitki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i również kroimy na około 2cm kawałki. Imbir ścieramy na tarce. Wszystkie składniki farszu na sajgonki łączymy w misce, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Do miski lub garnka nalewamy gorącą wodę (nie wrzątek, taką „mocno ciepłą”) i zanurzamy na kilka sekund pojedynczo płaty papieru ryżowego. Następnie układamy je na wilgotnej ściereczce. Na papier ryżowy nakładamy farsz i zawijamy sajgonki. Sposób zawijania powinien być mniej więcej taki jak naszych krokietów. Sajgonki następnie odkładamy na około 25-30 minut, aby się osuszyły. W garnku lub na głębokiej patelni, woku rozgrzewamy sporą ilość oleju. Sajgonki smażymy, aż nabiorą złotego koloru.

Spring rollsy serwujemy z ulubionymi sosami!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

9 komentarzy “Sajgonki czyli spring rollsy

  1. Choć kuchnia wietnamska nie jest moją ulubioną, to sajgonki uwielbiam. Podczas podróży po Wietnamie jadłam ich różne wersje i zawsze były pyszne:)

    • Może nadzienie jest zbyt mokre? I też czasami to kwestia papieru ryżowego… Ale arto próbować bo wychodzą pyszne! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 62 = 72

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital