Mini Red Velvet


x

Normalny

Przystępny


Pyszne i lubiane ciasto red velvet, dzisiaj u nas w nieco innej odsłonie 😉 Zapraszamy na mini red velvet!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 30 min 1 h
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

Sztuki
12

Red velvet:

  • mąka pszenna - 2 1/2 szklanki

  • kakao - 2 łyżki

  • cukier - 1 1/2 szklanki

  • maślanka - 1 szklanka

  • jajka - 2 sztuki

  • czerwony barwnik - 3 kropelki

  • masło - 150 g

  • ocet - 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki

Krem śmietankowy:

  • cukier puder - 1 szklanka

  • serek śmietankowy typu philadelphia: - 300 g

  • śmietanka kremówka 36% - 3/4 szklanki

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

  • czekoladowe ozdoby

PRZYGOTOWANIE

Red velvet:

na talerz przesiewamy kakao, sodę i mąkę. Cukier i masło ucieramy, następnie dodajemy aromat migdałowy, jajka, ocet i barwnik. Składniki łączymy.

Powoli dodajemy połowę maślanki i miksujemy, kolejno przesianą mąkę, kakao, sodę – cały czas powoli miksując. Na koniec dolewamy resztę maślanki i miksujemy tylko do połączenia składników.

Red velvet nakładamy do foremek w kształcie filiżanek/miseczek i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Krem śmietankowy:

Cukier, serek śmietankowy i esencję waniliową miksujemy.

Następnie powoli dodajemy śmietanę kremówkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.

Ostudzone red velvet wyciągamy z foremek i przekładamy kremem śmietankowym (jeśli ciastka będą zbyt „urośnięte” możemy odkroić ich wierzchnią część, aby je wyrównać).

Na górę za pomocą szprycy cukierniczej nakładamy jeszcze odrobinę kremu. Red velvet możemy podawać z czekoladowymi ozdobami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.