
(czas przygotowania około 1h, przepis na około 12 ciastek)
Pyszne i lubiane ciasto red velvet, dzisiaj u nas w nieco innej odsłonie Zapraszamy na mini red velvet!
Składniki:
red velvet:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 kopiate łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
- 150g masła
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka kropel aromatu migdałowego
Krem twarogowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 300 g serka śmietankowego
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
- 1 laska wanilii lub aromat (1 łyżeczka)
- parę kropel aromatu migdałowego
- opcjonalnie czekoladowe ozdoby
Przygotowanie:
Red Velvet:
na talerz przesiewamy kakao, sodę i mąkę. Cukier i masło ucieramy, następnie dodajemy aromat migdałowy, jajka, ocet i barwnik. Składniki łączymy. Powoli dodajemy połowę maślanki i miksujemy, kolejno przesianą mąkę, kakao, sodę – cały czas powoli miksując. Na koniec dolewamy resztę maślanki i miksujemy tylko do połączenia składników.
Red velvet nakładamy do foremek w kształcie filiżanek/miseczek i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Krem twarogowy:
Cukier, startą laskę wanilii lub aromat, aromat migdałowy i cukier miksujemy. Następnie powoli dodajemy śmietanę kremówkę, aż do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.
Mini Red Velvet:
Ostudzone red velvet wyciągamy z foremek i przekładamy kremem twarogowym (jeśli ciastka będą zbyt „urośnięte” możemy odkroić ich wierzchnią część, aby je wyrównać). Na górę za pomocą szprycy cukierniczej nakładamy jeszcze odrobinę kremu. Red velvet możemy podawać z czekoladowymi ozdobami.
Smacznego!
Niesamowity i jaki efektowny. Hit na kazdym przyjeciu. Az szkoda jesc…
Pięknie się prezentuje
wow ! wygląda mega kusząco
Wygląda cudownie
Wygląda niesamowicie!
Do dzisiejszej kawy idealny