Zapiekanka ziemniaczana


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe


Zapiekanka ziemniaczana może być w wersji zarówno z mięsem jak i bez niego. Jest prosta, tania i niezwykle pyszna! Zapraszamy!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 30 min 1 h
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • ziemniaki - 5 sztuk

  • brokuł - 1 sztuka

  • czerwona cebula - 1 sztuka

  • czerwona papryka - 1 sztuka

  • pieczarki - 5 sztuk

  • jajko - 1 sztuka

  • śmietana 18% - 200 g

  • ser żółty gouda (starty) - 1 szklanka

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • sól

  • pieprz

  • ostra papryka

  • zioła prowansalskie

  • olej rzepakowy

  • boczek wędzony/pierś z kurczaka/pierś z indyka - 200 g

PRZYGOTOWANIE

Zapiekanka ziemniaczana wersja bez mięsa:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, tak aby były miękkie ale nie rozpadały się.

Cebulę kroimy w piórka, paprykę czerwoną w paseczki. Czosnek obieramy. Różyczki brokuła gotujemy krótko w osolonej wodzie, aby były al dente.

Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy, gdy puszczą wodę i zaczną ładnie pachnieć dodajemy czosnek, odrobinę soli i pieprzu. Smażymy chwilkę i zdejmujemy z ognia.

W miseczce łączymy śmietanę, jajko i doprawiamy solą pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.

W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem układamy pokrojone w grubsze plastry ziemniaki, na nie pieczarki, brokuła, paprykę czerwoną, cebulę i luźno poukładane pozostałe kawałki ziemniaków.

Całość zalewamy sosem i posypujemy serem żółtym. Zapiekankę pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

Zapiekanka ziemniaczana może być podawana z ketchupem lub ulubionymi sosami.

Zapiekanka ziemniaczana wersja z boczkiem:

Wszystkie kroki wykonujemy identycznie z tą różnicą, że boczek kroimy w słupki i podsmażamy razem z cebulką i wykładamy na pieczarki.

Zapiekanka ziemniaczana wersja z piersią z indyka/kurczaka:

Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy cebulę i gdy się zeszkli dodajemy oprószone solą i pieprzem mięso.

Smażymy 3-4 minuty mieszając. Gdy będzie gotowe wykładamy na warstwę z pieczarkami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.