Murzynek bez glutenu


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe


Murzynek bez glutenu jest fajnym pomysłem dla osób z nietolerancją, ale nie tylko. A dzięki migdałom jego smak jest dodatkowo urozmaicony 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 45 min 1 h 5 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • mielone migdały - 1/2 szklanki

  • mąka kukurydziana - 1 szklanka

  • mąka ziemniaczana - 1 szklanka

  • mąka z amarantusa - 1 szklanka

  • cukier puder - 1 szklanka

  • mleko 3.2% - 1 szklanka

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • masło - 250 g

  • kakao - 2 1/2 łyżki

  • jajka - 4 sztuki

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Suche składniki (migdały, mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao) mieszamy w misie do miksera.

Masło wyjmujemy z lodówki i czekamy aż będzie miało temperaturę pokojową. Następnie dodajemy je po kawałeczku i miksujemy na niskich obrotach.

Kolejno dodajemy mleko, jajka, aromat migdałowy. Wszystkie składniki na murzynka miksujemy, aż połączą się i utworzą gładką masę.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Murzynek smakuje jeszcze lepiej z ulubioną konfiturą.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.