Domowa bułka z pestkami dyni i czarnymi oliwkami


x

Normalny

Tani

Bez jajek


Pyszna domowa bułka z pestkami dyni i czarnymi oliwkami z pewnością skradnie Wasze serca!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 30 min 25 min 1 h 55 min
Przygotowanie 1 h 30 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 1 h 55 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Rozczyn drożdżowy:

  • drożdże świeże - 25 g

  • cukier - 1 łyżeczka

  • mleko - 60 ml

  • mąka pszenna - 1 łyżka

Pozostałe składniki:

  • mleko - 80 ml

  • mąka pszenna - 300 g

  • woda - 50 ml

  • sól - 1 łyżeczka

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

  • pestki dyni - 1 garść

  • czarne oliwki - 5 sztuk

PRZYGOTOWANIE

Rozczyn drożdżowy:

mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorąc), zalewamy drożdże, mieszamy. Dodajemy mąkę, cukier i łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.

Następnie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki – ciepłe mleko, letnią wodę, mąkę, sól, oliwę z oliwek, pokrojone czarne oliwki (starajmy się aby nie były bardzo mokre) i pestki dyni.

Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do momentu, aż podwoi swoją objętość (około 50 minut).

Następnie formujemy z ciasta bułkę i odstawiamy na 20-30 minut aby jeszcze podrosła.

Kolejno układamy ją na papierze do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Domowa bułka z pestkami dyni i czarnymi oliwkami smakuje najlepiej z masełkiem czosnkowym 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.