Domowa bułka z pestkami dyni i czarnymi oliwkami

(czas przygotowania około 1h)

Pyszna domowa bułka z pestkami dyni i czarnymi oliwkami z pewnością skradnie Wasze serca!

Składniki:

zaczyn:

  1. 25g drożdży świeżych
  2. płaska łyżeczka cukru
  3. 25ml mleka
  4. 1 łyżka mąki pszennej

pozostałe składniki:

  1. 80ml mleka
  2. 300g mąki pszennej
  3. 50ml wody
  4. 1 łyżeczka soli
  5. 1 łyżka oliwy z oliwek
  6. garść pestek dyni
  7. około 5-6 czarnych oliwek
  8. opcjonalnie można dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorąc), zalewamy drożdże, mieszamy. Dodajemy mąkę, cukier i łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki – ciepłe mleko, letnią wodę, mąkę, sól, oliwę z oliwek, pokrojone czarne oliwki (starajmy się aby nie były bardzo mokre), pestki dyni i opcjonalnie zioła prowansalskie. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do momentu, aż podwoi swoją objętość. Następnie formujemy z ciasta bułkę i odstawiamy na chwilę aby jeszcze podrosła. Kolejno układamy ją na papierze do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Domowa bułka z pestkami dyni i czarnymi oliwkami smakuje pysznie z masełkiem czosnkowym :)

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

2 komentarzy “Domowa bułka z pestkami dyni i czarnymi oliwkami

Odpowiedz na „Angelika i Monika (Candy Pandas)Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 10 = 1

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital