Proste ciasto z makiem i orzechami

 

(czas przygotowania około 1,5 h, przepis na tortownicę około 22-23 cm)

Prosto i smacznie! Zapraszamy na proste ciasto z makiem 🙂

Składniki:

  1. 1 szklanka cukru
  2. 1 szklanka maku
  3. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  4. 5 jajek
  5. 5 płaskich łyżek bułki tartej
  6. 1,5 szklanki mleka
  7. 3 łyżki wody
  8. 3 łyżki soku z pomarańczy
  9. garść orzechów laskowych
  10. garść migdałów
  11. garść żurawiny (jak ktoś nie lubi to mogą być rodzynki)
  12. skórka starta z połowy pomarańczy
  13. tabliczka mlecznej czekolady
  14. aromat migdałowy lub rumowy

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy, zalewamy nim mak i zaparzamy przez 5-6 godzin. Po tym czasie przecedzamy go przez sitko i mielimy dwa razy. Orzechy laskowe i migdały siekamy, żurawinę kroimy na mniejsze kawałki. Do maku dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą, całość mieszamy. Następnie dolewamy 3 łyżki wrzącej wody i 3 łyżki soku z pomarańczy. Jajka rozdzielamy. Cukier z żółtkami ucieramy na gładką masę, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta z makiem najpierw dodajemy utarte żółtka, a kolejno pianę z białek. Na koniec dodajemy aromat migdałowy/rumowy, startą skórkę ze sparzonej pomarańczy i bakalie. Wszystko mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Ciasto z makiem pieczemy około 50 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe, w razie czego dopiekamy.

Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto z makiem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

4 komentarzy “Proste ciasto z makiem i orzechami

Odpowiedz na „KatarzynaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 + 4 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital