Tarta z kurczakiem i cukinią


x

Normalny

Przystępny


Pyszne i aromatyczne danie, które dzięki dodatkowi musztardy i sera z pewnością podbije Wasze podniebienia! Dzisiaj na obiad / kolację tarta z kurczakiem i cukinią 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 35 min 1 h 5 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 35 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

Ciasto na tartę:

  • mąka pszenna - 150 g

  • jajko - 1 sztuka

  • masło - 100 g

  • sól - 1 szczypta

Nadzienie:

  • cukinia - 1/2 sztuki

  • ser żółty (starty) - 300 g

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • musztarda (najlepiej dijon) - 2 łyżki

  • oliwa z oliwek - 5 łyżek

  • tymianek - 1 szczypta

  • zioła prowansalskie - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na tartę:

Mąkę i sól przesiewamy. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i rozcieramy tak, aby powstały nam grudki ciasta.

Następnie dodajemy jajko, zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce około 1h.

Nadzienie:

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy bardzo drobno. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju rzepakowym, aż się delikatnie zarumieni.

Cukinię także myjemy i kroimy na plasterki. Układamy je na ręczniku papierowym i oprószamy solą. Gdy cukinia puści sok, osuszamy ją ręcznikiem papierowym.

Do miseczki nalewamy oliwę z oliwek i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Ser ścieramy na większych oczkach.

Tarta z kurczakiem i cukinią:

Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy nim formę.

Spód smarujemy musztardą i posypujemy połową sera żółtego, następnie wykładamy równomiernie usmażonego kurczaka. Całość posypujemy reszta sera i układamy plasterki cukinii.

Tarta z kurczakiem i cukinią przed wstawieniem do piekarnika powinna być polana oliwą z czosnkiem i posypana tymiankiem oraz ziołami prowansalskimi.

Tartę pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.