Szakszuka

 

(czas przygotowania ok. 25 minut, przepis na 4 porcje)

Szukasz pomysłu na ciekawe i pyszne weekendowe śniadanie? Jeśli tak to zapraszamy na niezwykle smaczną tunezyjską szakszukę, na którą składniki z pewnością znajdziesz w lodówce 🙂

Składniki:

  1. 4 jajka
  2. 1 średniej wielkości cebula
  3. 2 pomidory
  4. pół czerwonej papryki
  5. sól
  6. pieprz
  7. szczypta oregano lub ziół prowansalskich
  8. oliwa z oliwek

Przygotowanie:

cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się delikatnie przyrumieni. Czerwoną paprykę również drobniutko kroimy, dodajemy do cebuli i smażymy często mieszając. Gdy papryka zacznie ładnie pachnieć dodajemy pokrojone pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Kolejno zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Gdy składniki się połączą i zaczną tworzyć gęstszy sos, robimy w nim cztery „dołki”, następnie do każdego wbijając jedno jajko. Danie przykrywamy pokrywką. Szakszuka będzie gotowa gdy jajka się usmażą. Tutaj oczywiście jest to kwestia preferencji – jeśli ktoś woli aby żółtko było płynne musi wcześniej zakończyć smażenie.

Gotowa szakszuka powinna być po posypana odrobiną ziół i podawana z tostem.

Uwaga! Dla osób na diecie szakszuka również świetnie się sprawdzi – wystarczy zredukować ilość oliwy, a tosta zastąpić pełnoziarnistym pieczywem lub w ogóle z niego zrezygnować.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

2 komentarzy “Szakszuka

Odpowiedz na „piegusekAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 5 = 20

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital