
(czas przygotowania około 20 minut, porcja dla 4 osób)
Bardzo prosty deser dla miłośników zarówno bananów jak i naleśników 🙂 Dzieciom z pewnością też posmakuje, tylko będziemy musieli zrezygnować z niewielkiego dodatku alkoholu.
Zapraszamy na banany w cieście naleśnikowym z rumem 🙂
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 łyżki oleju
- 1/2 łyżki cukru
- parę kropel aromatu rumowego
- niecałe pół szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- odrobina mleka do roztapiania czekolady
- 3 łyżki rumu
- 4 dojrzałe banany
- kilka kropel soku z cytryny
Przepis:
Naleśniki
Jajko, mleko, olej, cukier, wodę, kilka kropel aromatu rumowego umieszczamy w misce i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i nadal miksujemy. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Nabieramy ciasto chochelką, rozlewamy na patelni i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Jeśli wolimy bardziej tłuste naleśniki to przed każdym kolejnym dodajemy odrobinę oleju, jeśli nie to możemy smażyć bez oleju (naleśniki i tak się usmażą bo olej jest w środku).
! Jeśli podczas miksowania okaże się, iż cisto jest zbyt rzadkie możemy dodać odrobinę mąki.
! Jeśli jednak ciasto chwilę postoi może zgęstnieć – wtedy należy dodać odrobinę wody.
Banany w cieście naleśnikowym z rumem
Banany obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Banany zawijamy w ciasto naleśnikowe i polewamy czekoladą z rumem. Opcjonalnie do dekoracji możemy przyprószyć deser cukrem pudrem.
Smacznego!
Wyglądają zjawiskowo 🙂 Po imprezie zostało mi sporo bananów. Muszę zrobić tylko najpierw kupię rum!
Mega apetyczne, na pewno bym się skusiła!!!
Biorę! Z 5 na talerzyk poproszę 😀
Cudowny przepis, i ten dodatek rumu… ekstra!
Mmmm… Cudowne połączenie! 🙂 Niebo dla podniebienia 😀
Apetycznie!