Wielkanocne ciastka
Normalny
Przystępny
Niezwykle pyszne i rozpływające się w ustach wielkanocne ciastka 🙂 Polecamy spróbować!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 15 min | 45 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
20 |
mąka - 70 g
zmielone orzechy (mogą być włoskie lub migdały) - 50 g
wiórki kokosowe - 50 g
cukier puder - 150 g
miękkie masło - 150 g
jajka - 5 sztuk
kakao - 50 g
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
rum - 2 łyżki
czekolada mleczna lub deserowa - 200 g
czekolada biała - 100 g
mleko - 4 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Masło (musi być naprawdę miękkie) miksujemy razem z cukrem pudrem, aż osiągniemy puszystą masę.
Następnie oddzielamy białko od żółtka i żółtko dodajemy do masy – miksujemy.
Na większym talerzu lub w misce mieszamy mąkę, kakao, mielone orzechy i wiórki kokosowe. Następnie powoli dodajemy je do masy, cały czas miksując, aż do połączenia się składników.
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z powstałą masą.
Ciasto na wielkanocne ciastka przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 15 minut w 175 stopniach. Po wyciągnięciu ciasta, skrapiamy je odrobiną rumu wymieszanego z wodą.
Gdy ciasto przestygnie, za pomocą foremki wycinamy nasze wielkanocne ciastka – mogą mieć kształt jajek, zajączków itp. – wedle uznania.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę z dodatkiem mleka. Następnie ciastka polewamy czekoladą i odstawiamy do ostygnięcia.
W kąpieli wodnej roztapiamy tym razem białą czekoladą i za jej pomocą dekorujemy wielkanocne ciastka. Można oczywiście użyć lukrowych pisaków lub bakalii.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!