Wiosenna sałatka z dipem miodowo – musztardowym


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Lekko, świeżo i dietetyczne! Dzisiaj zamiast burgera, na kolację pyszna, wiosenna sałatka z dipem miodowo – musztardowym 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
15 min 10 min 25 min
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
Gotowe 25 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • mix sałat - 2 garście

  • jabłko - 1 sztuka

  • zielone szparagi - 5 sztuk

  • pomidor - 1 sztuka

  • czerwona papryka - 1/2 sztuki

  • orzechy włoskie - 1 garść

  • liście cykorii - 8 sztuk

  • masło - 1/2 łyżeczki

  • sól

Dip miodowo – musztardowy:

  • miód płynny - 1/2 łyżeczki

  • musztarda - 1 łyżeczka

  • oliwa z oliwek - 2 łyżeczki

  • sok z cytryny - 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Sałatę, cykorię płuczemy, dzielimy na dwie porcje i układamy na dwóch talerzach.

Szparagi dokładanie myjemy, zwłaszcza zielone główki i odcinamy zdrewniałe końce. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i masła i wrzucamy szparagi na około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy, aby ostygły.

Jabłko kroimy na ćwiartki, a czerwoną paprykę na plasterki. Pomidora myjemy i kroimy w „ósemki”. Wszystko układamy na sałatach. Szparagi kroimy na pół i układamy na samej górze.

Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, na bardzo małym ogniu, aż się przyrumienią. Gdy ostygną posypujemy nimi sałatkę.

Dip miodowo – musztardowy:

W małej miseczce mieszamy dokładanie musztardę, miód i sok z cytryny.

Następnie powoli dolewamy oliwę z oliwek i cały czas mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników i utworzenia gładkiego dipu.

Tuż przed podaniem sałatkę polewamy dipem. Danie możemy serwować z tostem lub bagietką. Oczywiście osobom na diecie nie jest to wskazane 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.