Gnocchi – gdy zostają ziemniaki, akcja #niewkubel

 

Kolejny pomysł na to jak wykorzystać pozostawione ziemniaki, których nie chce już nikt. Stoisz z nimi nad kubłem i się zastanawiasz. Ostatnio w ramach akcji #niewkubel zrobiłaś/zrobiłeś pyszne, smażone ziemniaki z boczkiem, ale dzisiaj masz ochotę na coś innego, bardziej delikatnego. No to może gnocchi?

Pyszny pomysł na proste, włoskie danie, które z pewnością posmakuje całej rodzinie 🙂

Składniki:

  1. 0,5 ugotowanych ziemniaków z obiadu
  2. 0,5 szklanki mąki pszennej
  3. 1 malutkie jako (jeśli mamy większe to połowa z niego)
  4. szczypta soli
  5. szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do nich mąkę, roztrzepane jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto na gnocchi (na stolnicy, blacie oprószonym mąką). Formujemy z niego cieniutki wałeczek, z którego odcinamy lub odrywamy malutkie kawałki ciasta. Formujemy kuleczki i lekko dociskamy je zewnętrzną stroną widelca. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy gnocchi (gdy woda zacznie wrzeć). Gdy tylko wypłyną na powierzchnię wyciągamy je łyżką cedzakową.

Gnocchi sprawdzą się jako dodatek do dań, a także samodzielnie z ulubionym sosem, pesto, parmezanem 🙂

Uwaga! Gnocchi smakują równie wyśmienicie na następny dzień, podsmażone na masełku!

Smacznego!

Włączasz się?

Dziel się z nami swoimi pomysłami, spostrzeżeniami, zdjęciami potraw „z resztek”, komentuj, dopinguj lub zwyczajnie „przekaż dalej” 🙂

Masz pomysł co zrobić z resztką jogurtu, której nikt nie zjadł i pójdzie w kubeł? Babcia zdradziła Ci pomysł na „drugie życie” dla resztki zupy lub surówki? Nie trzymaj tego tylko dla siebie!

Komentuj, udostępniaj, napisz do nas przez facebooka lub na maila – niech inni też mogą z tego skorzystać 🙂

Wszystkie praktyczne pomysły, Wasze porady, zdjęcia będą publikowane na naszej stronie i portalach społecznościowych, abyśmy mogli zarazić pozytywną energią jak największą grupę osób!

Szczegóły na naszym profilu i na stronie http://pelniasmakow.pl/akcja-nie-w-kubel/

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

2 komentarzy “Gnocchi – gdy zostają ziemniaki, akcja #niewkubel

    • My je akurat znamy jako gnocchi, ale mniejsza o nazwę. Najważniejsze, że są pyszne 🙂

       

Odpowiedz na „Pełnia SmakówAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 66 = 67

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital