Omlet
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Kto z nas nie kocha omletów? Pyszne i syte śniadanie, które można zrobić w wielu odsłonach 🙂 Dzisiaj zapraszamy na wersję „na słono” z oliwkami, pomidorkami, serem feta i bazylią. Omlet świetnie sprawdzi się także dla osób na diecie!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
10 min |
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
1 |
jajka - 2 sztuki
mleko - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem lub trzepaczką.
Na patelni rozgrzewamy masło, gdy się roztopi wylewamy naszą masę na omleta (staramy się zrobić to równomiernie) i czekamy aż się zacznie ścinać od spodu.
Następnie przesuwamy nieścięte jajko po krawędziach aby w pełni się ścięło.
Ostatnim krokiem jest przewrócenie omleta na drugą stronę i podsmażenie przez chwilę.
Gotowego omleta podajemy z dodatkami!
Uwagi
Osoby na diecie mogą użyć mniej masła lub smażyć na patelni teflonowej!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!