Korzenny dżem śliwkowy

 

(czas przygotowania około 3-4h)

Zapraszamy na pyszny, korzenny dżem śliwkowy! Sprawdzi się idealnie zarówno do świeżej bułeczki jak i jako powidło do ciasta 🙂 A aromat, zwłaszcza gdy otworzymy słoiczek zimą jest niepowtarzalny!

Składniki:

  1. 1 kg śliwek
  2. 150 g cukru* (można użyć ksylitolu, który jest mniej kaloryczny i zdrowszy ale mniej słodki)
  3. 1 łyżeczka cynamonu*
  4. szczypta mielonych goździków

*zależy jak bardzo słodkie są śliwki, możliwe że trzeba będzie dodać więcej cukru/ksylitolu

* można użyć gotowej przyprawy korzennej

Przygotowanie:

śliwki na dżem myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie umieszczamy je w garnku, zasypujemy cukrem/ksylitolem i dodajemy przyprawę korzenną lub cynamon i goździki. Smażymy na niewielkim ogniu około godzinę. Po tym czasie wyłączamy i czekamy aż ostygnie i przykrywamy pokrywką. Smażenie powtarzamy przez drugi i trzeci dzień (w zależności od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać). Jeśli zależy nam aby dżem śliwkowy był całkowicie gładki to możemy po ostatnim smażeniu go zblendować.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

77 − = 67

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital