Sałatka z dzikim ryżem


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Prosta i mało wymagająca sałatka z dzikim ryżem to dobry pomysł dla osób na diecie jak i nie lubiących spędzania długich godzin w kuchni. Jest syta i z powodzeniem możemy zabrać ją do pracy 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
10 min
Przygotowanie 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • dziki ryż - 50 g

  • liście sałaty - 5 sztuk

  • ogórek gruntowy - 1 sztuka

  • czerwona papryka - 1/2 sztuki

  • ser feta - 100 g

  • kabanos drobiowy (opcjonalnie) - 1 sztuka

  • oliwa z oliwek - 2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE

Dziki ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (zazwyczaj jest to 30 minut).

Sałatę myjemy, odsączamy z wody i kroimy na paseczki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazdko z nasionami i także kroimy w kostkę.

Fetę w pierwszej kolejności próbujemy żeby ocenić jak bardzo jest słona (ser z mleka kozio – owczego jest zazwyczaj łagodniejszy), następnie kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy w plasterki.

Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy.

Sałatka z dzikim ryżem najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.