Kalmary w tempurze

 

Lubicie czasami owoce morza? My ostatnio mieliśmy ogromną ochotę na kalmary. Zatem zapraszamy na pyszne kalmary w tempurze!

Składniki:

  1. 500 g kalmarów (tuszki)
  2. 2 białka jajek
  3. olej (na około 3/4 wysokości garnka)
  4. 150g mąki ryżowej
  5. sól himalajska
  6. opcjonalnie odrobina tymianku

Przygotowanie:

kalmary myjemy, oczyszczamy, kroimy na paseczki i osuszamy. Białka jajek delikatnie ubijamy, a mąkę mieszamy z dodatkiem soli (wedle uznania) i opcjonalnie tymiankiem. W garnku rozgrzewamy olej. Kalmary zanurzamy w ubitych białkach, następnie w mące i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy na delikatnie złoty kolor, po czym wyciągamy na ręcznik papierowy.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

4 komentarzy “Kalmary w tempurze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 37 = 46

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital