Śliwkowe muffiny

 

(czas przygotowania ok 10 minut + 40 minut pieczenia)

Zapraszamy na pyszne śliwkowe muffiny, sprawdzą się idealnie do kawki lub herbatki, gdyż robi się je błyskawicznie, a smakują obłędnie 🙂 

Polecamy również wytrawne muffinki z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami!

Składniki:

  1. 300g śliwek
  2. 1 szklanka mąki
  3. 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu (tylko on jest odrobinę mniej słodki, więc trzeba dać go więcej)
  4. 1 cukier waniliowy
  5. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  6. 2 budynie waniliowe
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 4 całe jajka
  9. 1/2 kostki masła

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i dodajemy wszystkie składniki poza śliwkami. Całość dobrze mieszamy. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta na muffiny. Wszystko mieszamy. Następnie napełniamy do połowy papilotki (ciasto wyrośnie). Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Uwaga! Warto sprawdzić przed pieczeniem jak słodkie są śliwki, gdyż możliwe że trzeba będzie dosłodzić ciasto. A przecież nasze śliwkowe muffiny nie mogą być kwaśne 😉

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

7 komentarzy “Śliwkowe muffiny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

82 − 75 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital