Polędwiczki z sosem grzybowym

 

(czas przygotowania około 1h, porcja dla 3-4 osób)

Pyszne polędwiczki z sosem grzybowym… jednym słowem czego chcieć więcej na smakowity obiad? 🙂

 

Składniki:

polędwiczki:

  1. 2 polędwiczki wieprzowe
  2. sól
  3. pieprz kolorowy mielony
  4. 3 ząbki czosnku
  5. 2 liście laurowe
  6. 2 ziarna ziela angielskiego
  7. oliwa z oliwek

sos grzybowy:

  1. 400g grzybów leśnych
  2. 1 cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1/3 szklanki śmietany kremówki
  5. sól
  6. pieprz
  7. posiekana natka pietruszki
  8. łyżka masła
  9. sok z cytryny – około pół łyżeczki

 

Przygotowanie:

polędwiczki:

polędwiczki posypujemy solą i kolorowym pierzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy je z każdej strony. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy około pół szklanki wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy i układamy polędwiczki. Następnie pieczemy je około 40 minut.

Sos grzybowy:

grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię z masłem i smażymy cebulę – gdy się zeszkli dodajemy czosnek i grzybki. Gdy grzyby się zarumienią i odparują dolewamy śmietanę, cały czas mieszając. Doprawiamy sos solą, pieprzem i zakwaszamy cytryną (najlepiej dodawać do kilka kropel i próbować).

Uwaga! Gdy sos grzybowy za bardzo zgęstnieje możemy go rozcieńczyć odrobiną wody.

Polędwiczki z sosem grzybowym:

polędwiczki wyciągamy z naczynia i kroimy w plastry. Układamy je na sosie grzybowym i posypujemy natką pietruszki.

 

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

8 komentarzy “Polędwiczki z sosem grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 19 = 24

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital