Gulasz z papryką


x

Normalny

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek


Dzisiaj syty i niezwykle aromatyczny obiad – zapraszamy na gulasz z papryką 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
1 h
Przygotowanie 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • mięso wieprzowe (najlepiej łopatka) - 1 1/2 kg

  • papryka czerwona - 3 sztuki

  • bulion grzybowy - 600 ml

  • cebula - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • liście laurowe - 2 sztuki

  • ziarenka ziela angielskiego - 3 sztuki

  • słodka papryka - 1/2 łyżeczki

  • ostra papryka - 1/2 łyżeczki

  • mąka pszenna - 1 łyżeczka

  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

  • przecier pomidorowy - 1 łyżeczka

  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

Mięso kroimy w grubszą kostkę, obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju i przekładamy do głębszego garnka.

Z papryk usuwamy gniazdka nasienne, kroimy w grubszą kostkę, ponownie obsmażamy na rozgrzanym oleju (około 1 minutę) i przekładamy do garnka.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę lub posiekanym, przekładamy do garnka.

Następnie wszystko zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, słodką i ostrą paprykę. Gulasz gotujemy, aż mięso zmięknie.

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką (jeśli smak nie jest wyraźny) i przesiewamy bezpośrednio go garnka mąki. Gulasz mieszamy i czekamy aż odrobinę zgęstnieje.

Gulasz podajemy z ziemniakami, chlebem lub ulubioną kaszą.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.