Zupa krem z cukinii


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Pyszna, delikatna, a zarazem wyrazista w smaku 🙂 Dzisiaj na obiad zupa krem z cukinii!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
40 min
Przygotowanie 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • cukinia (większa) - 1 sztuka

  • pietruszka - 1 sztuka

  • bulion - 1 1/2 l

  • seler - 1/4 sztuki

  • kasza jaglana - 3 łyżki

  • cebula - 1 sztuka

  • por - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • sok z cytryny (do smaku)

  • rozmaryn - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

W garnku, na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i pora. Następnie dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i wsypujemy trzy łyżki kaszy jaglanej. Całość zalewamy bulionem.

Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy na drobne kawałki i dodajemy wraz ze wszystkimi przyprawami (do smaku). Całość zakwaszamy cytryną (również do smaku). Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Na koniec zupę miksujemy, najlepiej przy użyciu blendera, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Zupa krem z cukinii może być podawana z grzankami lub pokruszonym serem feta (najlepiej z mleka kozio – owczego)

Uwagi

Jeśli nie mamy bulionu to możemy użyć wody!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.