Knedle ze śliwkami i cynamonem

 

(czas przygotowania około 45 minut)

Smaki dzieciństwa? Knedle! Wzbogacone cynamonem, pyszne i uwielbiane przez wszystkich 🙂 Zapraszamy na knedle ze śliwkami i cynamonem!

Składniki:

  1. 500g ziemniaków
  2. 350g śliwek
  3. 250g mąki pszennej
  4. 2 jajka
  5. cynamon
  6. cukier lub ksylitol
  7. szczypta soli
  8. 1/4 kostki masła

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy i mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy mąkę, jajka, szczyptę cukru, szczyptę soli i zagniatamy. Jeśli ciasto na knedle bardzo się klei możemy dodać trochę więcej mąki. Formujemy wałeczek z którego odcinamy nożem kawałki ciasta. Śliwki myjemy, dzielimy na połówki i usuwamy pestki. Kawałki ciasta na knedle lekko rozpłaszczamy w dłoni, środek oprószamy cynamonem, nakładamy śliwkę z odrobiną cukru w środku (jeśli używamy ksylitolu to musimy dać go odrobinę więcej bo jest mniej słodki), zlepiamy brzegi i formujemy kuleczki.

W większym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Knedle wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 5 minut. W rondelku rozpuszczamy masło. Gotowe knedle wyciągamy łyżką cedzakową do naczynia z masłem i obtaczamy w cukrze (ksylitolu) wymieszanym z cynamonem.

Uwaga! Oczywiście ilość cukru (ksylitolu) musimy dopasować do poziomu słodyczy śliwek 🙂

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

7 komentarzy “Knedle ze śliwkami i cynamonem

  1. Sama nigdy nie robiłam, ale moja mama robi pyszotkowe! Muszę ją dopytać o przepis, bo dodaje także mąkę ziemniaczaną i mają dzięki temu taką super konsystencję… 🙂 Popieram knedlowe gotowanie całym sercem! 🙂

     
    • Słyszeliśmy o mące ziemniaczanej – podobno dodaje się pół na pół z pszenną, ale jeszcze nie testowaliśmy. Następnym razem spróbujemy 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

61 − 53 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital