Chleb gryczany z 2 składników
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Chleb gryczany z 2 składników zawojował ostatnio nasze serca! Jest pyszny, zdrowy i ma chrupiącą skórkę – spróbujcie, a zagości na Waszych stołach dłużej 🙂 Ponadto świetnie sprawdzi się dla osób, które cierpią na rozmaite nietolerancje pokarmowe, gdyż nie zawiera mąki pszennej, glutenu, jajek i mleka.
|
4.57 z 5 (7 głosów) |
|
4.57 z 5 (7 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 1 h 20 min | 1 h 35 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 1 h 20 min |
Gotowe | 1 h 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Chleb gryczany:
kasza gryczana niepalona - 500 g
sól - 1 1/2 łyżeczki
woda - 700 ml
Dodatki (opcjonalne):
mąka gryczana
pestki dyni, słonecznika, sezam itp.
PRZYGOTOWANIE
Kaszę płuczemy na sitku, wsypujemy do miski i zalewamy wodą (700ml). Odstawiamy na noc – minimum 8h.
Rano mieszamy zawartość miski i jeśli kasza wchłonęła całą wodę to dolewamy trochę, tak aby ziarenka cały czas były pod minimalna warstwą wody. Odstawiamy na cały dzień.
Wieczorem kontrolujemy poziom wody – jeśli jest jej za dużo na wierzchu to odlewamy, ale nie całą.
Klejącą się kaszę blendujemy na pół gładko (mogą być widoczne ziarenka). Dodajemy sól, opcjonalnie mąkę gryczaną (nie więcej niż 2 łyżki) i ulubione pestki. Mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy nasz chleb gryczany, wkładamy na noc do zimnego piekarnika lub owijamy ściereczką i odstawiamy w zaciszne miejsce na całą noc. Ciasto wypełni całą formę, a na wierzchu powinien pojawić się „brzuszek”.
Chleb gryczany umieszczamy w piekarniku (lub nie wyjmujemy jeśli spędził tam noc) i ustawiamy na 200 stopni. Pieczemy 50-70 minut. Chleb gryczany powinien mieć chrupiącą skórkę i pęknięcie na środku.
Po tym czasie wyjmujemy foremkę, odklejamy papier do pieczenia i możemy jeszcze dopiec chleb około 10-12 minut na kratce piekarnika, odwrócony do góry.
Chleb gryczany najlepiej smakuje z masełkiem i ulubionymi dodatkami 🙂
Uwagi
1. Czas przygotowania to kwestia kilku minut, ale czas oczekiwania łącznie wynosi 36h. 2. Jeśli nie dodamy mąki to chleb może wyjść bardziej wilgotny w środku. Więc kwestia – dodać czy nie, zależy od naszych preferencji. 3. Na zdjęciu jest nasz chleb zrobiony z mniejszej porcji – 200g kaszy gryczanej, dlatego może wydawać się płaski. 4. Pamiętajmy, aby użyć kaszy gryczanej NIEPALONEJ (jest ona łatwo dostępna w sklepach).
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!