Mus dyniowo – jabłkowy

 

(czas przygotowania około 1h 40 mniut)

Pyszny mus dyniowojabłkowy sprawdzi się zarówno do kanapek jak i ciast. Gdy zrobimy większą porcję możemy przełożyć go do słoiczków na zimę 🙂

Składniki:

  1. 1 dynia hokkaido (raczej mniejsza)
  2. 5 jabłek (kwaśnych np. szare renety)
  3. 2 gruszki
  4. 5 łyżek cukru (u nas akurat ksylitol, tylko on jest mniej słodki zatem należy dać go trochę więcej)
  5. 1 łyżeczka cynamonu
  6. 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  7. 1 pomarańcza

Przygotowanie:

dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki, układamy na papierze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy przez około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy, zdejmujemy skórkę i blendujemy na gładkie dyniowe purée.

Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazdka i kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy cukier/ksylitol i dusimy na mniejszym ogniu, aż owoce się rozpadną. Pomarańczę polewamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Do garnka z owocami dodajemy startą skórkę pomarańczową, dyniowe purée, cynamon, przyprawę do piernika i całość dusimy około 20 minut. Następnie próbujemy smak, jeśli mus dyniowo – jabłkowy jest za mało słodki – dosładzamy, jeśli cynamon jest mało wyczuwalny – również możemy dodać więcej. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Mus dyniowo – jabłkowy blenduejmy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

4 komentarzy “Mus dyniowo – jabłkowy

    • Jabłka są kwaskowe, więc mus nie jest mdły. Do tego cynamon nadaje smaku. Oczywiście wszystko kwestia gustu 🙂

       
  1. Dziękuję za przepis. Tego roku pierwszy raz wsiałam dynie i bardzo obrodziły. Na pewno do kolekcji dojdzie równiez mus 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 1 = 2

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital