Pieczone kasztany
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Pieczone kasztany mają bardzo specyficzny smak – jedni je kochają, inni nienawidzą. A jakie są Wasze wrażenia? 😉
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 30 min | 45 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
1 |
jadalne kasztany
sól - 1 szczypta
Dodatki (opcjonalnie):
masło klarowane
cynamon
cukier kokosowy
PRZYGOTOWANIE
Jadalne kasztany nacinamy (od wypukłej strony) ostrym nożem – wzdłuż lub w kształcie krzyża.
Kasztany wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą z dodatkiem soli i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie odcedzamy, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Jeśli po tym czasie nie będą miały mocno wypieczonego koloru, dopiekamy je około 5-10 minut.
Pieczone kasztany obieramy i jemy na gorąco 🙂
Uwagi
Pieczone kasztany mają mocno specyficzny smak, który nie każdemu może pasować. Niektórzy określają je jako „orzechowe ziemniaki” . Jeśli po upieczeniu nie do końca trafią w Wasze gusta to nie wyrzucajcie ich! Wystarczy podsmażyć je na klarowanym maśle, posypane cukrem kokosowym z cynamonem i voilà – pieczone kasztany nabiorą nowego, jeszcze innego, pysznego smaku 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!