Pieczone kasztany


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Pieczone kasztany mają bardzo specyficzny smak – jedni je kochają, inni nienawidzą. A jakie są Wasze wrażenia? 😉

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 30 min 45 min
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
1

  • jadalne kasztany

  • sól - 1 szczypta

Dodatki (opcjonalnie):

  • masło klarowane

  • cynamon

  • cukier kokosowy

PRZYGOTOWANIE

Jadalne kasztany nacinamy (od wypukłej strony) ostrym nożem – wzdłuż lub w kształcie krzyża.

Kasztany wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą z dodatkiem soli i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie odcedzamy, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Jeśli po tym czasie nie będą miały mocno wypieczonego koloru, dopiekamy je około 5-10 minut.

Pieczone kasztany obieramy i jemy na gorąco 🙂

Uwagi

Pieczone kasztany mają mocno specyficzny smak, który nie każdemu może pasować. Niektórzy określają je jako „orzechowe ziemniaki” . Jeśli po upieczeniu nie do końca trafią w Wasze gusta to nie wyrzucajcie ich! Wystarczy podsmażyć je na klarowanym maśle, posypane cukrem kokosowym z cynamonem i voilà – pieczone kasztany nabiorą nowego, jeszcze innego, pysznego smaku 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.