Muffiny dyniowe

 

(czas przygotowania około 30 minut, przepis na około 10-12 muffinek)

Jesienne kolory za oknem, zatem zapraszamy na pyszne muffiny dyniowe! Są wilgotne w środku, rewelacyjne w smaku i proste do zrobienia 🙂

Składniki:

  1. 1,5 szklanki purée z dyni
  2. 1 szklanka cukru
  3. 2 szklanki mąki
  4. 100 g masła
  5. 2 jajka
  6. 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  7. 0,5 łyżeczki cynamonu
  8. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  9. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  10. szczypta soli
  11. cukier puder

Przygotowanie:

purée z dyni:

dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki, układamy na papierze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy, zdejmujemy skórkę i blendujemy na gładkie dyniowe purée.

Muffiny dyniowe:

w misce mieszamy wszystkie suche składniki – cukier, mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Masło roztapiamy i odstawiamy na chwilkę o ostudzenia. W drugiej misce mieszamy dyniowe purée, jajka i roztopione masło. Następnie łączymy składniki suche i mokre.

Piekarnik nastawiamy na 175 stopni (termoobieg). Foremki na muffiny dyniowe napełniamy masą (nie do samego końca bo muffiny wyrosną) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone, w razie czego dopiekamy parę minut.

Gotowe muffiny dyniowe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 + 8 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital