Ziołowe żeberka


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bez jajek


Prosty przepis na smaczny i aromatyczny obiad 🙂 Zapraszamy na ziołowe żeberka!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 1 h 30 min 1 h 40 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 1 h 30 min
Gotowe 1 h 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
3

  • żeberka surowe - 1 kg

  • zioła prowansalskie - 3 łyżeczki

  • piwo jasne - 100 ml

  • czosnek (ząbki) - 5 sztuk

  • pieprz ziołowy - 1 szczypta

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Żeberka myjemy i kroimy na paski.

Następnie przeciskamy przez praskę czosnek i łączymy dokładnie z ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym, solą, pieprzem i 3 łyżkami oliwy.

Żeberka nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy na całą noc do lodówki lub chociaż na godzinę – dwie.

Następnie naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy ziołowe żeberka i polewamy je połową piwa.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy mięso i pieczemy około 1h, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż żeberka będą miękkie.

W trakcie pieczenia mięso polewamy pozostałą częścią piwa.

Ziołowe żeberka świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.