Tarta dyniowa


x

Normalny

Przystępny


Zapraszamy na pyszne jesienne ciasto 🙂 Dzisiaj u nas na deser tarta dyniowa!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 30 min 1 h 10 min 1 h 50 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Pieczenie 1 h 10 min
Gotowe 1 h 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna - 250 g

  • jajka (L) - 1 sztuka

  • cukier puder - 50 g

  • zimne masło - 120 g

  • mleko - 2 łyżki

  • cynamon - 1/2 łyżeczki

  • masło do posmarowania formy

  • bułka tarta do posypania formy

Nadzienie dyniowe:

  • dynia hokkaido - 1/2 kg

  • mleko 3.2% - 500 ml

  • cukier - 220 g

  • jajka - 2 sztuki

  • cynamon - 1/2 łyżeczki

  • przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki

  • sok z pomarańczy - 3 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche:

Mąkę i cukier przesiewamy przez sitko, dodajemy posiekane masło (w miarę możliwości) i całość rozcieramy w palcach.

Następnie dodajemy jajko, mleko, cynamon i zagniatamy szybko ciasto.

Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.

Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i odstawiamy do lodówki na 40 minut.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy drugą formą do tarty lub np. fasolą i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Następnie wyciągamy papier do pieczenia z obciążeniem i dopiekamy jeszcze 15 minut.

Nadzienie dyniowe:

Dynię kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku z mlekiem, cukrem, cynamonem, przyprawą do piernika i gotujemy.

Gdy dynia będzie miękka, ściągamy ją z ognia i blendujemy na gładką masę.

Gdy masa dyniowa ostygnie dodajemy dwa jajka, sok z pomarańczy i ponownie blendujemy.

Tarta dyniowa:

Na ciasto wykładamy masę dyniową i pieczemy 40 minut w 160 stopniach, aż masa będzie sztywna.

Ostudzona tarta dyniowa najlepiej smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Uwagi

Niektórzy uznali, że tarta ma najlepszy smak następnego dnia, więc warto nie skonsumować jej od razu w całości 😉


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.