Strudel w sosie waniliowym
Trudny
Drogi
Ciasto bardziej wymagające, ale efekt zniewalający 🙂 Zapraszamy na strudel w sosie waniliowym!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
1 h | 10 min | 50 min | 2 h |
Przygotowanie | 1 h |
Gotowanie | 10 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 2 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
16 |
Ciasto na strudel:
jajko - 1 sztuka
mąka pszenna - 250 g
sok z cytryny - 1 łyżka
mleko - 100 ml
masło - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
olej
Nadzienie:
jabłka (szare renety) - 1 kg
rum - 5 łyżek
rodzynki - 70 g
migdały - 50 g
orzechy włoskie - 50 g
cukier - 100 g
miód - 1 łyżeczka
przyprawa do piernika - 1 szczypta
Dodatkowo:
masło - 200 g
cukier puder (do oprószenia gotowego strudla)
Sos waniliowy:
żółtka - 5 sztuk
cukier - 100 g
śmietanka kremówka (36%) - 330 ml
ekstrakt waniliowy - 1 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na strudel:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, łyżkę soku z cytryny, lekko ciepłe mleko, łyżkę miękkiego masła, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Najlepiej robić to ręcznie.
Początkowo możemy mieć wrażenie, że ciasto się klei, ale musimy być cierpliwi i wyrabiać je przez 10-15 minut, aż jego konsystencja będzie gładka, elastyczna i nie klejąca. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, obtaczamy w oleju i przekładamy do miski (najlepiej także posmarowanej olejem), przykrywamy i odkładamy na około 30-40 minut.
Nadzienie:
Rodzynki płuczemy i osuszamy, następnie zalewamy rumem, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Orzechy włoskie, migdały siekamy i prażymy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru. Możemy opcjonalnie do uprażonych orzechów dodać łyżeczkę miodu, zamieszać i poczekać aż odrobinę zgęstnieje. Uprażone orzechy dodajemy do rodzynek.
Jabłka myjemy, kroimy (oczywiście usuwamy gniazdko nasienne) i staramy się je osuszyć (najlepiej ręcznikiem papierowym), aby nam później nie namokło ciasto.
Strudel z jabłkami i orzechami:
ciasto na strudel dzielimy na dwie części. Pierwszą układamy na posypanej mąką ściereczce i wałkujemy, a następnie rękami rozciągamy aby ciasto było jak najcieńsze (półprzeźroczyste). 200g masła roztapiamy i pędzelkiem smarujemy ciasto.
W odstępach 3-4 cm od brzegów układamy połowę nadzienia i na nim połowę jabłek. Całość posypujemy przyprawą do piernika.
Pozostawione brzegi zakładamy na nadzienie i zawijamy strudel tak, aby stworzył „roladę”.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy strudel i jego górę smarujemy roztopionym masłem.
Ciasto pieczemy 45-50 minut, aż ciasto będzie zarumienione. W ten sam sposób przygotowujemy strudel z pozostałych składników.
Sos waniliowy:
Żółtka i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę.
W garnku zagotowujemy śmietankę z waniliowym ekstraktem. Następnie powoli wlewamy ją do jajek i cały czas energicznie mieszamy.
Sos waniliowy przelewamy z powrotem do garnka i na malutkim ogniu podgrzewamy tylko do momentu, aż zgęstnieje. Uwaga, sos waniliowy nie powinien się zagotować!
Podanie:
Na głębszy talerz wylewamy trochę sosu waniliowego i na nim układamy strudel. Możemy go posypać cukrem pudrem, ozdobić owocami i bitą śmietaną.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!