Strudel w sosie waniliowym


x

Trudny

Drogi


Ciasto bardziej wymagające, ale efekt zniewalający 🙂 Zapraszamy na strudel w sosie waniliowym!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 10 min 50 min 2 h
Przygotowanie 1 h
Gotowanie 10 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 2 h

SKŁADNIKI:

Porcje
16

Ciasto na strudel:

  • jajko - 1 sztuka

  • mąka pszenna - 250 g

  • sok z cytryny - 1 łyżka

  • mleko - 100 ml

  • masło - 1 łyżka

  • sól - 1 szczypta

  • olej

Nadzienie:

  • jabłka (szare renety) - 1 kg

  • rum - 5 łyżek

  • rodzynki - 70 g

  • migdały - 50 g

  • orzechy włoskie - 50 g

  • cukier - 100 g

  • miód - 1 łyżeczka

  • przyprawa do piernika - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • masło - 200 g

  • cukier puder (do oprószenia gotowego strudla)

Sos waniliowy:

  • żółtka - 5 sztuk

  • cukier - 100 g

  • śmietanka kremówka (36%) - 330 ml

  • ekstrakt waniliowy - 1 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na strudel:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, łyżkę soku z cytryny, lekko ciepłe mleko, łyżkę miękkiego masła, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Najlepiej robić to ręcznie.

Początkowo możemy mieć wrażenie, że ciasto się klei, ale musimy być cierpliwi i wyrabiać je przez 10-15 minut, aż jego konsystencja będzie gładka, elastyczna i nie klejąca. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki.

Wyrobione ciasto formujemy w kulę, obtaczamy w oleju i przekładamy do miski (najlepiej także posmarowanej olejem), przykrywamy i odkładamy na około 30-40 minut.

Nadzienie:

Rodzynki płuczemy i osuszamy, następnie zalewamy rumem, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Orzechy włoskie, migdały siekamy i prażymy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru. Możemy opcjonalnie do uprażonych orzechów dodać łyżeczkę miodu, zamieszać i poczekać aż odrobinę zgęstnieje. Uprażone orzechy dodajemy do rodzynek.

Jabłka myjemy, kroimy (oczywiście usuwamy gniazdko nasienne) i staramy się je osuszyć (najlepiej ręcznikiem papierowym), aby nam później nie namokło ciasto.

Strudel z jabłkami i orzechami:

ciasto na strudel dzielimy na dwie części. Pierwszą układamy na posypanej mąką ściereczce i wałkujemy, a następnie rękami rozciągamy aby ciasto było jak najcieńsze (półprzeźroczyste). 200g masła roztapiamy i pędzelkiem smarujemy ciasto.

W odstępach 3-4 cm od brzegów układamy połowę nadzienia i na nim połowę jabłek. Całość posypujemy przyprawą do piernika.

Pozostawione brzegi zakładamy na nadzienie i zawijamy strudel tak, aby stworzył „roladę”.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy strudel i jego górę smarujemy roztopionym masłem.

Ciasto pieczemy 45-50 minut, aż ciasto będzie zarumienione. W ten sam sposób przygotowujemy strudel z pozostałych składników.

Sos waniliowy:

Żółtka i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę.

W garnku zagotowujemy śmietankę z waniliowym ekstraktem. Następnie powoli wlewamy ją do jajek i cały czas energicznie mieszamy.

Sos waniliowy przelewamy z powrotem do garnka i na malutkim ogniu podgrzewamy tylko do momentu, aż zgęstnieje. Uwaga, sos waniliowy nie powinien się zagotować!

Podanie:

Na głębszy talerz wylewamy trochę sosu waniliowego i na nim układamy strudel. Możemy go posypać cukrem pudrem, ozdobić owocami i bitą śmietaną.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.