Ryba w cieście piwnym

 

(czas przygotowania około 30 minut)

Macie ochotę na fish and chips? U nas na obiad pyszna i delikatna ryba w cieście piwnym, zapraszamy 🙂

Składniki:

  1. 0,5 kg filetów z dorsza (świeżych)
  2. 1 szklanka mąki pszennej
  3. 3/4 szklanki jasnego piwa
  4. 0,5 szklanki wody
  5. 1 jajko
  6. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. sól
  8. pieprz
  9. cytryna
  10. olej

Przygotowanie:

ciasto piwne:

otwieramy butelkę/puszkę z piwem (ważne, alby piwo było dopiero co otworzone!) i wlewamy do miski. Dodajemy zimną wodę, sól, jajko i wszystko dokładnie miksujemy na wolnych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy do masy piwnej. Ciasto piwne powinno być gładkie i gęstawe.

Ryba:

filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut. Następnie dokładnie je odsączamy za pomocą ręcznika papierowego, oprószamy solą i pieprzem.

Ryba w cieście piwnym:

w garnku rozgrzewamy olej (musi być naprawdę gorący). Kawałki dorsza maczamy w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Następnie odsączamy rybę z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Ryba w cieście piwnym najlepiej smakuje podana z frytkami, cytryną i sałatką 🙂

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 7 = 7

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital