Ryba w cieście piwnym


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału


Macie ochotę na fish and chips? U nas na obiad pyszna i delikatna ryba w cieście piwnym, zapraszamy 🙂

5 z 5 (2 głosy)

5 z 5 (2 głosy)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • filety z dorsza (surowe) - 1 kg

  • mąka pszenna - 1 szklanka

  • jasne piwo - 3/4 szklanki

  • woda - 1/2 szklanki

  • jajko - 1 sztuka

  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy

  • cytryna

PRZYGOTOWANIE

Ciasto piwne:

Otwieramy butelkę/puszkę z piwem (ważne, alby piwo było dopiero co otworzone!) i wlewamy do miski.

Dodajemy zimną wodę, sól, jajko i wszystko dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy do masy piwnej. Ciasto piwne powinno być gładkie i gęstawe.

Ryba w cieście piwnym:

filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut.

Następnie filety dokładnie odsączamy za pomocą ręcznika papierowego, oprószamy solą i pieprzem.

W garnku rozgrzewamy olej (musi być naprawdę gorący).

Kawałki dorsza maczamy w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Następnie odsączamy rybę z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Ryba w cieście piwnym najlepiej smakuje podana z frytkami, cytryną i sałatką 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.