Mleko migdałowe
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Mleko migdałowe sprawdzi się zarówno dla osób, które mają nietolerancje laktozy, wegan jak i tych, którzy uwielbiają mleka roślinne i lekki posmak migdała 🙂 My zazwyczaj przygotowujemy je bez dodatków słodzących, ale słodkie smakuje równie pysznie 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
10 min |
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
migdały - 1 szklanka
woda mineralna (niegazowana) - 2 szklanki
syrop z agawy/miód/ksylitol (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Migdały w pierwszej kolejności należy pozbawić ciemnych skórek, dlatego zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Gdy woda przestygnie ściągamy skórki.
Migdały zalewamy 2 szklankami wody mineralnej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 8-10 godzin.
Następnie blendujemy bardzo dokładnie migdały razem z wodą, w której się moczyły. Można spokojnie użyć do tego urządzenia do przygotowywania smoothie lub zwykłego blendera.
Jeśli chcemy aby nasze mleko migdałowe było słodkie możemy dodać syrop z agawy, ale proponujemy w pierwszej kolejności spróbować jego smak i po trochę dodawać syrop.
Ostatnim krokiem jest przecedzenie mleka migdałowego (najwygodniej jest wyłożyć sitko podwójnie złożoną gazą).
Otrzymane mleko migdałowe należy przechowywać w lodówce. Jeśli chcemy możemy je także trochę rozcieńczyć dolewając wody mineralnej.
Mleko migdałowe możemy jeść razem z płatkami śniadaniowymi, używać jako dodatek do kawy lub pić samo!
Uwagi
Migdałów, które pozostaną na gazie nie wyrzucamy tylko wykorzystujemy np. do ciast lub deserów 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!