Kurczak w panierce sezamowej

 

(czas przygotowania około 15 minut)

Proste i smaczne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad jak i przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi 🙂 Może jutro i u Was zagości kurczak w panierce sezamowej? 🙂

Składniki:

  1. 2 piersi z kurczaka
  2. 2 jajka
  3. 1 łyżka sezamu
  4. mąka pszenna
  5. bułka tarta
  6. sól
  7. pieprz
  8. szczypta ostrej papryki
  9. szczypta wędzonej papryki
  10. szczypta czosnku granulowanego
  11. kilka kropel przyprawy typu maggi (opcjonalnie)
  12. oliwa lub olej

Przygotowanie:

piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, ostrą papryką, wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym i obtaczamy w mące. Jajka roztrzepujemy widelcem (możemy opcjonalnie dodać 2-3 krople maggi) i maczamy w nich kurczaka. Bułkę tartą mieszamy razem z ziarnami sezamu i obtaczamy mięso.

Na patelni mocno rozgrzewamy olej lub oliwę. Kurczaka smażymy na złoty kolor z obu stron.

Kurczak w panierce sezamowej najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków (przepis tutaj) lub domowych frytek 🙂

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 + 1 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital