Wegański krem czekoladowy

 

(czas przygotowania około 5 minut)

Coś pysznego dla przyjaciół wegan i nie tylko 🙂 Idealny do kanapek, ciast, tortów i deserów! Ponadto sprawdzi się dla osób, które:

  1. nie tolerują laktozy
  2. są na diecie bezglutenowej
  3. są weganami
  4. uwielbiają pyszne i naturalne jedzonko 🙂

Zapraszamy na wegański krem czekoladowy!

Składniki:

  1. 400 ml śmietanki kokosowej
  2. 120 ml oleju kokosowego
  3. 190g daktyli (bez pestek)
  4. 120g gorzkiego kakao
  5. opcjonalnie: szczypta cynamonu

Przygotowanie:

olej kokosowy blendujemy razem z daktylami i śmietanką. Gdy masa będzie gładka dodajemy kakao i ponownie blendujemy. Nasz wegański krem czekoladowy przekładamy do słoika lub miseczki i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Jeśli zdecydujemy się na jesienną opcję z dodatkiem szczypty cynamonu to dodajemy go wraz z kakaem.

Oczywiście kwestia słodkości jest indywidualna, więc w razie czego można dodać odrobinę ksylitolu.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

6 komentarzy “Wegański krem czekoladowy

  1. Rewelacyjnie się zapowiada. Muszę spróbować. Robiłam ostatnio coś a la fit nutellę i to awokado ze swoją intensywnością daje nieźle w kość. Właśnie zastanawiałam się nad czymś z daktylami. Myślę, że to będzie zdrowy strzał w dziesiątkę! 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 + 4 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital