Tatar z łososia z awokado

 

(czas przygotowania około 15 minut)

Wykwintna i pyszna, a zarazem szybka i prosta przystawka, która sprawdzi się idealnie na spotkanie ze znajomymi 🙂 Zapraszamy na tatar z łososia z awokado!

Składniki:

  1. 300g wędzonego łososia
  2. 1 awokado
  3. pół cebuli
  4. płaska łyżeczka sezamu
  5. sok z cytryny
  6. 50 ml sosu sojowego
  7. 3 łyżeczki wasabi
  8. szczypiorek do dekoracji
  9. sezam do dekoracji

Przygotowanie:

wędzonego łososia i cebulę kroimy w kostkę. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie straciło koloru. Sos sojowy mieszamy z wasabi, aż składniki się połączą, przekładamy do miseczki i odstawiamy. Szczypiorek siekamy lub kroimy wzdłuż aby uzyskać „nitki”. Sezam prażymy przez chwilę na suchej patelni. Następnie połowę ziarenek dodajemy do łososia i mieszamy.

Na talerzyku formujemy nasz tatar z łososia – najlepiej za pomocą specjalnego krążka, a jeżeli takiego nie mamy to możemy zrobić „babkę” z płaskiej filiżanki. Na spód układamy łososia. Gdy już będzie na talerzyku to na wierzch nakładamy awokado i cebulę. Tatar z łososia ozdabiamy szczypiorkiem i posypujemy pozostałą częścią sezamu. Możemy także dla dekoracji skropić go sosem sojowym.

Tatar z łososia podajemy z sosem sojowym z wasabi.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

2 komentarzy “Tatar z łososia z awokado

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 6 = 48

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital