Tatar z łososia z awokado


x

Łatwy

Drogi

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Wykwintna i pyszna, a zarazem szybka i prosta przystawka, która sprawdzi się idealnie na spotkanie ze znajomymi 🙂 Zapraszamy na tatar z łososia z awokado!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • wędzony łosoś - 300 g

  • awokado - 1 sztuka

  • cebula - 1/2 sztuki

  • sezam - 1 łyżeczka

  • sos sojowy - 50 ml

  • wasabi - 3 łyżeczki

  • sok z cytryny

  • szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Wędzonego łososia i cebulę kroimy w kostkę. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie straciło koloru.

Sos sojowy mieszamy z wasabi, aż składniki się połączą, przekładamy do miseczki i odstawiamy.

Szczypiorek siekamy lub kroimy wzdłuż aby uzyskać „nitki”.

Sezam prażymy przez chwilę na suchej patelni. Następnie połowę ziarenek dodajemy do łososia i mieszamy.

Na talerzyku formujemy nasz tatar z łososia – najlepiej za pomocą specjalnego krążka, a jeżeli takiego nie mamy to możemy zrobić „babkę” z płaskiej filiżanki.

Gdy łosoś już będzie na talerzyku to na wierzch nakładamy awokado i cebulę. Tatar z łososia ozdabiamy szczypiorkiem i posypujemy pozostałą częścią sezamu. Możemy także dla dekoracji skropić go sosem sojowym.

Tatar z łososia podajemy z sosem sojowym z wasabi.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.