Zupa serowa

 

(czas przygotowania około około 15-20 minut)

Pyszna i prosta do zrobienia zupa serowa, zapraszamy 🙂

Składniki:

  1. 500 ml rosołu (może być z kaczki – przepis tutaj) lub wywaru warzywnego
  2. 100g serka topionego – śmietankowego
  3. 50 g sera żółtego
  4. 3 ząbki czosnku
  5. sól
  6. pieprz
  7. ser żółty do posypania
  8. papryka wędzona
  9. szczypta ziół prowansalskich
  10. bagietka
  11. opcjonalnie masło czosnkowe
  12. oliwa z oliwek

Przygotowanie:

w garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie zalewamy go gorącym rosołem/wywarem warzywnym. Podgrzewamy przez chwilę na średnim ogniu. Chochelką odlewamy miskę zupy, dodajemy serek topiony, mieszamy aż się rozpuści i wlewamy z powrotem do wywaru. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach i również dodajemy. Gdy zupa serowa będzie miała jednolitą konsystencję (w razie czego możemy pomóc sobie blenderem), doprawiamy ją do smaku.

Zupa serowa powinna być podawana z bagietką (opcjonalnie posmarowaną masłem czosnkowym), posypana startym żółtym serem i oprószona wędzoną papryką.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

3 komentarzy “Zupa serowa

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis. Spodziewałam się ogromnej ilości sera, a ja na diecie, a tu się okazuje, że nic z tego 🙂 Jestem pozytywnie zaskoczona. Muszę ugotować. Jeśli będzie tak pyszna jak wygląda to będę koniecznie musiała puścić przepis dalej!

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 4 = 24

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital