Krem z dyni

 

(porcja dla 5 osób, czas przygotowania ok 40 minut)

Jesień w pełni, a o tej porze roku robimy pyszne dania z dyni! Zapraszamy na prostą i smakowitą zupę – krem z dyni 🙂

Składniki:

  1. 1/3 średniej dyni
  2. 1 pietruszka
  3. 1 marchewka
  4. 1/3 selera
  5. 3 łyżki kaszy jaglanej
  6. 1 cebula
  7. 1 por
  8. 2 ząbki czosnku
  9. masło
  10. sól
  11. pieprz
  12. papryka ostra
  13. papryka wędzona
  14. biały pieprz
  15. cytryna
  16. śmietana do podania
  17. szczypiorek do dekoracji
  18. opcjonalnie pieczywo

Przygotowanie:

Cebulę i pora kroimy w kostkę i smażymy na maśle . Dodajemy pozostałe, pokrojone warzywa i podsmażamy przez chwilę. Całość zalewamy dwoma litrami wrzątku i wsypujemy trzy łyżki kaszy jaglanej. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i dodajemy wraz ze wszystkimi przyprawami (do smaku). Całość zakwaszamy cytryną (również do smaku). Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Krem z dyni blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krem z dyni podajemy z kleksem ze śmietany, posypany siekanym szczypiorkiem i opcjonalnie ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

jeden komentarz “Krem z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 4 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital